30 Kasım 2011 Çarşamba

Why adults need their Teddy Bears for comfort, just like children!

Bu yazıyı okudum söylenecek tonlarca şey var da bu saatte bağlanma stillerinden ya da kültürel farklılıklardan bahsedemeyeceğim. Şu karikatürü anımsadım. Gülüp geçmek istiyorum:))))))



I'm a grown woman, by age, not by stature. Quite short if I must admit to it! And I still like warm, cuddly blankets, and throws that make me feel safe and secure. Well, a new study has revealed that one in three adults still sleeps with a Teddy Bear at night! Why? It brings a calmness to them.
Travelodge, a hotel chain, found in the United States, the United Kingdom, Spain, Ireland, Canada, and Australia, surveyed 6,000 British adults and learned that many respondents like to end their day with a “comforting and calming” teddy bear.
Concerning Travelodge, 25 percent of men say they take their teddy bear with them on business trips, but apparently many of the travelers have trouble remembering their comfort animals, as the hotel reported having to reunite more than 75,000 bears with their owners last year, and many of the reunions were with adults.
The earlier survey also revealed that 8 percent of women said they sprayed their pillow or nightclothes with their partner’s aftershave when they were away from home alone, while only 3 percent of men used their partner’s perfume for the same reason. Nearly 60 percent of people admitted they felt lonely sleeping without their partner, and 16 percent had difficulty getting to sleep.Enter the Teddy Bear...
Travelodge found that traditional teddy bears are the most popular bedtime cuddle among adults, followed by Winnie the Pooh and Paddington Bear. In the Telegraph UK, Corrine Sweet, a psychologist, noted that cuddling a teddy bear “evokes a sense of peace, security, and comfort. It’s human nature to crave these feelings from childhood to adult life.”
Do I own a Teddy Bear? Yes, but I don't sleep with Theodore. He's 4 feet tall. Almost as large as me! Plus, my dog is jealous of him! My nightime cuddle is my cocker spaniel, Gracie. I guess in shrink terms I have substituted the Teddy Bear for my dog! That's fine with me. I love to hear her quiet contentment as she snores herself to sleep. It's soothing to me.
So the next time your on a business trip and you need to feel the comforts of home, grab that Teddy Bear and hold on for dear life! It can help combat feelings of anxiety and depression as well.
Who am I to judge? It's cheaper then a shrink and safer then medication. So get a good nights sleep and I'll see you in the morning....;-)
For those who are really into their Teddy Bears, including kids of all ages, Build -A-Bear in the Palm Beach Gardens Mall, is a great way to spend the day having fun constructing your own custom made Teddy Bear. Here is their link: http://www.buildabear.com/

(http://www.examiner.com/depression-in-west-palm-beach/why-adults-need-their-teddy-bears-for-comfort-just-like-children sitesinden alınmıştır)

29 Kasım 2011 Salı

Araştırmalarda Kullanılan Ebeveynlik Ölçme Araçları

Türkiye'de 2010 Yılına Dek Yürütülen Araştırmalarda Kullanılan Ebeyevnlik Ölçme Araçları

Öçeğin Adı              

Geliştirenler         
Uyarlayanlar      

Ölçüm Hedefi                     
Boyutları
Ölçüm Yapısı
Ana-Baba Tutum  Ölçeği (ABTÖ)
Lamborn, Mounts, Steinberg ve  Dornbusch (1991)
Yılmaz (2000)
Çocuktan
1.                 Kabul / İlgi
2.                 Psikolojik özerklik
3.                 Kontrol / denetleme
Boyutlar temelinde kategorik
Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutum Ölçeği (AHÇYTÖ)
Schefer ve Bell (1958)
Le Compte, Le Compte ve Özer (1978)
Ebeveynden
1.                 Aşırı koruyucu annelik
2.                 Ev kadınlığı rolünü reddetme
3.                 Demokratik davranma 
4.                 Karı-koca geçimsizliği
5.                 Baskı disiplin
Kategorik
Ana-Baba Tutum Envanteri (ABTE)
Kuzgun (1972)

Çocuktan
1.        Demokratik
2.        Otoriter  
3.        İlgisiz/Aşırı Koruyucu
Kategorik
Ana-Baba Tutum Ölçeği (çocuklar için)
Polat (1986)

Çocuktan (anne ve baba için ayrı)
Yüksek puanlar otoriterliği gösteriyor
Tek boyut
Çocuk Yetiştirme Stilleri Ölçeği (ÇYSÖ)
Sümer ve Güngör (1999)

Çocuktan (anne ve baba için ayrı)
1.        Sıkı denetim / kontrol
2.        Kabul / ilgi 
Boyut
Çocuk Yetiştirme Uygulama Raporu (CRPR)
Block (1981)
Sunar (baskıda)
Hem çocuktan hem ebeveynden
1.        İlgi / sıcaklık,
2.        Kontrol,
3.        Disiplin
4.        Otonomi


Çocuk Yetiştirme Anketi
Patterson ve Sanson (1999)
Yağmurlu, Sanson ve Köymen (2005)

1.        Annenin açıklayıcı akıl yürütmesi
2.        Cezalandırma  
3.        İtaat bekleme
4.        Sıcaklık


Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ)

Karabulut, Şendil (2007)

1.        Demokratik
2.        İzin verici
3.        Otoriter
4.        Aşırı koruyucu
Kategorik

Kaynak: Gülçin KARADENİZ'in bitmeyen doktora ödevlerinden bir tanesi.










Sevgiler,

Gulcin KARADENİZ



Çocuk ne görürse onu yapar!


Ebeveyn çocuk ilişkilerinin çocuğun sosyal ve duygusal yaşamında kalıcı etkileri olduğu; bu açıdan da nitelikli ilişkiler kurmanın ne denli önemli olduğu yapılan araştırmalarla vurgu yapılmıştır. Sorunlar karşısında olumsuz baş etme becerilerine sığınmanın (şiddet, madde kullanımı vb.) yaygınlaştığı, depresyonun neredeyse ilkokul düzeyine indiği günümüzde, çocuğun anne karnına düştüğü andan itibaren algıladığı ebeveyn kabul veya reddinin, çocuğun tüm hayatı boyunca kuracağı ilişkilerinin temelini oluşturacağı unutulmamalıdır. Kabul görmediği bir ailede yetişen çocuk; kendinden farklı olanı kabul etmeyen, her türlü farklılığa tepki gösteren bir yetişkin olacaktır.

Eğer bir çocuk sürekli eleştirilmişse,
“Kınama ve ayıplamayı öğrenir.”
Eğer bir çocuk kin ortamında büyümüşse,
“Kavga etmeyi öğrenir.”
Eğer bir çocuk alay edilip aşağılanmışsa,
“Sıkılıp utanmayı öğrenir.”
Eğer bir çocuk sürekli utanç duygusuyla eğitilmişse,
“Kendini suçlamayı öğrenir.”
Eğer bir çocuk hoşgörüyle yetiştirilmişse,
“Sabırlı olmayı öğrenir.”
Eğer bir çocuk desteklenip yüreklendirilmişse,
“Kendine güven duymayı öğrenir.”
Eğer bir çocuk övülmüş ve beğenilmişse,
“Takdir etmeyi öğrenir.”
Eğer bir çocuk hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse,
“Adil olmayı öğrenir.”
Eğer bir çocuk güven ortamı içinde yetişmişse,
“İnançlı olmayı öğrenir”
Eğer bir çocuk kabul ve onay görmüşse,
“Kendini sevmeyi öğrenir”
Eğer bir çocuk aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse,
“Bu dünyada mutlu olmayı öğrenir”
Yazan: Nolte, 1975, Çeviren: Cüceloğlu, (http://www.ajansbir.com/kose_yazisi-854-)

Sevgiler,

Gulcin KARADENİZ


28 Kasım 2011 Pazartesi

Çocuklar ve para

Bilmem hatırlar mısınız 12-18 Aralık arası Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak kutlanmakta… Şimdi bir çoğunuz bana İngiltere’ye taşınınca mı aklına geldi ya da sen mi söylüyorsun diyorsunuz DUYUYORUMMM!!! Ama inanın her yurtdışına çıktığımda bir baklavaya bir yoğurda bir Denizli kumaşına sahip çıkamadığım için kendimi kötü hissediyorum! Bir kısmınızda Türk Malı mı kaldı diyorsunuz değil mi?? Valla onu bunu bilmem de tutumlu olma kısmını çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor. Tüm kaynaklar azalıyor, biz yine şanslıydık, çocuklarımızı hiç güzel günler beklemiyor. Hazır tarih de yaklaşmışken ben sizlerle çocuklarınızla bu konuda neler yapabilirsiniz önerilerimi paylaşmak istiyorum.

İsterseniz, öncelikle çocukların para kavramını nasıl öğrendiklerine bakalım. Genelde anneler, babalar parayı çocuklarına ilk olarak ‘PİS’ kavramı ile birlikte verirler ve de devam ederler “… çok mikroplu, git ellerini yıka….”   İlk başlayacağımız nokta paranın pis olduğuna odaklanmadan genel olarak ellerimizi yıkamamızın önemi olmalıdır. Eğer siz bu alışkanlığı kazandırdıysanız bu kavrama geçin derim! 3-6 yaş arasındaki çocuklarınızla aşağıdaki oyunları oynayabilirsiniz (Bozuk paralar 3 yaşın altındaki çocuklar için boğulma tehlikesine sebep olabilir.).

Cam bir kavanozu bozuk paralarla doldurun. Sonra çocuğunuza gösterip içinde ne kadar para olduğunu tahmin etmesini isteyin. Sonra içinden kaç tane para çıktığını birlikte sayın.


Çocuğunuza bir miktar farklı boyutlarda (kuruş) bozuk para verin, kendinize de ayırın. Demir paraların renklerini, resimlerini, sayılarını inceleyin hatta büyüteçle bakın. Neler gördüğünüzü birlikte resimleyin. Farklı olanları ayırın, aynı olanları yan yana koyarak gruplayın. Sonra bu paraları büyükten küçüğe, küçükten büyüğe sıralayın. 


Sonra bu paraları ikiye ayırın bir sanaaa, bir bana şeklindeJ Ortaya da bir miktar para koyun. Şarkı söylerken birbirinizle para alışverişi yapın, şarkı bittiğinde para en son kimde kaldıysa elindeki ve ortadakiyle beraber onun olsun. Daha sonra çocuğunuza kimin kazandığını öğrenmesi için parayı saymasına yardım edin.

Ufak plastik bir saksıya koyduğunuz bozuk paraları kuma gömün (olmadı yoğurdun ya da unun içine) ve çocuğunuzun plastik bir kaşıkla ya da parmaklarıyla onu bulmasına yardım edin. Çocuğunuzun kazarak çıkarttığı her bozuk parayı tanıtın ve bulduğu hazineyi kümeler halinde sıralamasını sağlayın.


Bozuk paraları bu sefer bir kesenin içine atın. Çocuğunuz keseden çektiği paranın üzerindeki rakamı söyleyip, zıplamasın. 10 kuruş için 10 kere zıplama vb. Paranın üzerindeki rakamı kendi okuyamadığı zamanlarda ceza olarak 10 öpücük vermesini söyleyinJ

Bozuk paraların üzerindeki yazıları minik kağıtlara yazarak çocuğunuza gösterin ve paralarla eşleştirmesini isteyin.


Kağıt paraların renkli fotokopisini çektirin ya da internetten farklı para değerlerinin resimlerini indirin, çıktısını alıp orijinal boyutlarında kesin. Çocuğunuzla birlikte 9-12 parçaya bölerek yap-boz oluşturup oynayın!

Yine sahte paralar ile evde hazırladığınız dükkandan alışveriş yapmasını sağlayın. yı katlayın ve sadece bir ucu görünsün, üzerinde Atatürk resmi olan koyu yeşil renkli bir paranın kaç TL olduğunu sorun. Böylece çocuğunuz tahmin etmeye çalışırken zihnindeki parayla ilgili öğrendiklerini devreye sokacak.

Yine sahte paralar ile evde hazırladığınız dükkandan alışveriş yapmasını sağlayın. Ya da Ona; meyve, kraker gibi yiyecekler verin. Bunların üzerlerine de fiyatlarını yazın. Çocuğunuz bozuk paralarla bunları satın alsın.


Ve gelelim kumbaramıza  4-5 yaş çocukları sonucu görme konusunda daha sabırsız olacakları için onlarla yapacağınız kumbarayı kavanoz tarzı içini gösteren bir malzemeden yapmanızı (hatta küçük bir kavanozdan çabuk dolsun) öneririm. Onlara küçük bir hedef koyun biriktirdiği bu demir paralar ile markete gidince alabileceği türden 6 yaş farklı malzemeleri kullanabilir, tabii onlar da hala somut düşünceye geçiş aşamasında oldukları için minik bir kutuyu kullanmalarını sağlayın.  

Sevgiler,  

Gülçin KARADENİZ






25 Kasım 2011 Cuma

Çocuklarımıza Zaman Ayırıyoruz: Baykuşların Yaşamını Öğreniyoruz!!

Sevgili Anneler&Babalar, bu hafta sonu size 'BAYKUŞ'larla ilgili etkinlikler öneriyorum. Nedeni yakında çocuklarınız okulda geceXgündüz kavramlarını çalışacaklar siz de onlara gecelere akan tek kuşu tanıtmaya ne dersiniz:)))) Birlikte ansiklopedilerden ya da netten araştırabilir aşağıdaki etkinliklerle keyifli zaman geçirebilirsiniz. Bu etkinlikleri yaparken; onlara cevabı evetXhayır olmayan sorular sormayı, yaptıklarını takdir etmeyi ve de fotoğrafını çekmeyi unutmayın!










Sevgiler,

Gülçin KARADENİZ








13 Kasım 2011 Pazar

Evdeki Malzemelerden Oyuncak

Bizim ne alırsan 'bir milyoncu'larda bu plastiklerden var ne dersiniz anneler babalar keyifli olabilir gibi geldi:))








iyi eğlenceler... 

Gülçin KARADENİZ  




12 Kasım 2011 Cumartesi

Ayakkabılı Etkinlikler .)))

Evet, bu hafta sonu evdeki artık materyallerle ayakkabılar yapıyoruz. Hem evde terlik giymeyenler varsa bu konuyu da konuşmanız için iyi bir fırsat olabilir:)







İsterseniz sağ sol kavramlarını da tekrar edebilirsiniz. Malum hala sağını solunu karıştıranlarımız çoktur:)))



Kolay gelsin... Sevgiler,

Gulcin KARADENIZ






2 Kasım 2011 Çarşamba

Yaratıcılığımızı Geliştirmeye Devam Ediyoruz!

Tuvalet kağıdı rulolarını biriktirin ve cocuklarinizla birlikte oyuncaklar tasarlayın. Oyuncaklar kısmı sizin yaratıclığınıza kalmış. Yaratıcılığınızı engellememek için örnek vermeyeceğim ama bir kaç rulo ile boyama yapmaya ne dersiniz:)))



Baskı çalışması bittikten ve kağıt kuruduktan sonra çocuklarınızdan bu yuvarlakları tamamlayarak bir şekil oluşturmasını istemeyi unutmayın; çünkü yaratıcılık/ problem çözme ancak bütünü görmekle mümkündür!!! Hadi kolay gelsin:)