27 Mayıs 2016 Cuma

Çocuklar Fazla Soru Sorarsa...


Soru sormak, çocuklar için en önemli öğrenme stratejisidir. Bazen merak ettikleri, anlamadıkları, kaygı duydukları nesne ya da olaylar hakkında sorular sorarlarken bazen de güvenlik duygularının sarsıldığı ve bu duyguyu geriye kazanmaya ihtiyaç duyduklarında sorular sorarlar. 

Çocukların sorduğu sorular yaş grupları, bulundukları kültürel ve sosyal çevre ve aile yaşantısı, yakın zamanda yaşadıkları kayıp, acı bir olay gibi sebeplere göre değişkenlik gösterebilir. 

Çocuğunuz ne sorarsa sorsun, soru sizi ne kadar şaşırtır, mahcup eder ya da korkutursa korkutsun, yüz ifadenizin yumuşak olmasına, sesinizin çocuğunuzu anladığınızı, cevaplama arzunuzu yansıtmasına ve başka soruları teşvik edici nitelikte olmasına çalışın ve de çocuğunuz ne soruyorsa o kadarını cevaplamayı alışkanlık haline getirin!

Çocukların sürekli aynı soruyu sorma nedenleriyse aşırı meraklarıdır. Soruyu her sorduklarında daha ayrıntılı cevap alacaklarını bilirler. Bazense aynı soruyu tekrar sorma nedenleri cevabın gerçekten hoşlarına gitmesi ve tekrar duymak istemeleri olabilir. 

Lütfen meraklı miniklerin hevesini kırmayın! Unutmayın öğrenme ailede başlar, okulda devam eder!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder