1 Ekim 2014 Çarşamba

Troia serüveni

Çocuklar için çok özel bir çalışmanın haberini paylaşmak istiyorum👏👏👏👏

Serpil Ural ve Ebru Aktan Acar bu projenin doğuşunu ve gelişimini şöyle açıklıyorlar:
Her şey Çanakkale ve o yörede oturan küçük çocukların kocaman bir tahta at görerek büyüyecek oldukları düşüncesiyle başladı. Bu tahta At’la ilgili küçük çocuklardan gelecek soruları yanıtlamak, At’ı onlara tanıtmak, ardındaki ünlü Troia Destanı’nı anlatmak gerekir diyerek yola çıktık.
 
Troia Destanı’ndaki krallar, prensler, kraliçeler masallara alışık çocuklar için yabancı değil. Fakat, ya o aldatmalar, şiddet, öldürmeler, yağmalamalar? Çocukların dünyasını bunlarla kirletmenin, ruhsal gelişimlerini sarsmanın, bir dolu yabancı isimle akıllarını karıştırmanın ve henüz kavrayamayacakları bilgilerle onları şaşkına çevirmenin doğru olmadığını da biliyorduk.
 
Bunun için Troia Destanı’nı okul öncesi dönem çocuklarının gelişim düzeyine en uygun, en doğru şekilde anlatabilmek amacıyla Troia Projesi’ni geliştirdik. Proje, 2008-2009 Eğitim- Öğretim yılı süresince Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çocuklar Evi’nde eğitim gören çocuklar öğretmenleri ve aileleri eşliğinde uygulandı.

Proje kapsamında yazılan beş kitabın metinleri, Çocuklar Evi’nin yanı sıra farklı sosyo-ekonomik ve kültürel düzeydeki çocukların devam ettikleri farklı eğitim ortamlarında da paylaşıldı. Kitapların her birinde yer alan yeni kavramlar, pekiştirici etkinliklerle desteklendi. Ardından çocuklardan ve öğretmenlerinden alınan dönütler doğrultusunda kitap metinleri yeniden gözden geçirildi.
 
Daha sonra, Proje’ye katılan çocuklar Troia Kazı Alanı’na götürüldü. Bu geziden edindikleri izlenimlere, kendilerine okunan kitap metinlerinden öğrendiklerini de ekleyerek resimler yaptılar. Çocukların özgün yorumlarını katarak anlattıkları Troia Destanı’nı öğretmenleri kaleme aldı. Yaptıkları resimler ve anlattıklarıyla oluşturulan kitaplar, 10 Ağustos 2009’da Çanakkale Belediyesi 46. Troia Festivali’nin açılış gününde Çanakkale Troia Tübingen Vakfı M. Osman Korfmann Kütüphanesi’nde sergilendi.
 
Bunca emekten sonra,  onca çocuğun, öğretmenin, uzmanın, ailenin ve bir çocuk kitapları yazarının ortak çalışmasına kalıcılık kazandırmak istedik. Bundan sonraki kuşaklar da, coğrafyamızda önemli bir yeri olan Troia’nın geçmişiyle daha küçük bir çocukken tanışsın istedik. Elinizdeki kitaplar bunun için resimlenip yayınlandı.

Projede emeği geçen tüm miniklerimize (2008-2009 öğretim yılındakiler şuanda 9-11 yaşlarındalar: ), ailelerine, eğitmenlerimize, kısmı zamanlı öğrencilerimize, destek olan tüm eş, dost ve akademisyen meslektaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimizle....
 
Dileriz bu kitaplar öncelikle Çanakkale ve yöresinde yaşayan ve / ya da Troia alanını ziyaret eden küçük çocukları dünyaca ünlü bu destanla buluştursun. Çevrelerine daha bilerek ve daha ilgilenerek bakmalarını sağlasın. Dahası, geleceğin genç akademisyenlerine, bu yörede Troia’dan Gelibolu’ya uzanan tarihi araştırmak için ilk esin kaynağı olsun. Barış kültürü, şiddetsiz iletişim ve farklılıklara saygı konuları üzerinde düşündürsün…



Serpil Ural-Ebru Aktan Acar




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder